Blog Post

Android malware – telefon radi i kada je ugašen

Poznati proizvođač sigurnosnog softvera – tvrtka AVG ovih je dana otkrila novi malware koji pogađa uređaje temeljene na Googleovom Android operativnom sustavu. Riječ je o malwareu kojeg tvrtka označava PowerOffHijack nazivom.

Ukratko riječ je o malwareu koji vas uvjerava kako ste uspješno pokrenuli isključivanje vašeg uređaja, u tu svrhu čak i prikazuje identičnu Power Off animaciju na zaslonu uređaja, sugerirajući kako je proces isključivanja uređaja pokrenut. No u stvarnosti se odvija nešto drugačiji scenarij.

Naime umjesto isključivanja uređaja, malware uređaj stavlja u stand-by mode, odnosno, u stanje pripravnosti. Budući da je uređaj još uvijek uključen i 100% operativan prema AVG-ovim navodima malware je u stanju uspostavljati pozive, aktivirati kameru uređaja i slične radnje koje zadiru u privatnost korisnika.

Nadalje AVG navodi kako je trenutno takvih uređaja oko deset tisuća, te kako je najprije primijećen u Kini. Potonje nije ništa čudno budući da se isti šiti putem kineskih trgovina aplikacijama. Također uređaj pogađa samo rootane uređaje sa starijim verzijama Androida, dok su uređaji s Lollipop verzijom za sada još uvijek sigurni.

Više o ovoj temi, kao i potpuni opis na koji način PowerOffHijack „otima“ kontrolu nad Power tipkom možete pronaći na AVG-ovim službenim stranicama.

Odgovori

Related Posts

Krađa podataka s laptopa za 5 minuta

VIDEO: Krađa podataka s laptopa za 5 minutaThunderbolt ranjivost omogućuje krađu enkriptiranih podataka sa

Google
Google odlučio bolje rangirati web stranice s HTTPS protokolom

Još u rujnu prošle godine Google je preko svog security bloga obavijestio javnost da

Najbolja udaljenost za gledanje TV-a

Većina kupaca želi što veći televizor pa im je veličina ograničena samo novcem koji

Ovako je hard-disk od 5MB izgledao 1956.

Inženjeri IBM-a mogli su proizvesti čak i nešto veći hard-disk od 5 MB, međutim odjel

KODI – Media centar (XBMC)

KODI (XBMC) (X-box Media Center), je open source aplikacija koja omogućuje (uz određene add-one)