Blog Post

Na Androidu otkrivena napast koju je nemoguće obrisati!


U tisućama aplikacija pronađen je novi tip malvera za Android. Krije se pod poznatim naslovima kao što su Facebook, Snapchat i Twitter. Praktično ga je nemoguće obrisati

Lookout Security, tvrtka koja se bavi mobilnom sigurnošću, otkrila je novu prijetnju koju kategorizira kao ‘trojanizirani adware’.

Hakeri i kriminalci u legitimne aplikacije, preuzete s dućana Play, upakiraju adware i ponude ih u trgovini aplikacijama vanjskog dobavljača. U brojnim slučajevima aplikacije su i dalje potpuno funkcionalne, pa je teško primijetiti kako nešto ne štima.

Kad instalirate takvu aplikaciju, ona se automatski instalira kao sistemska aplikacija vašeg pametnog telefona, otvarajući vrata hakerima za preuzimanje, praćenje, nadzor i kontrolu te pristup osjetljivim podacima (privatnim i korporativnim).

Pošto se instalirala kao sistemska aplikacija, gotovo je nemoguće ukloniti ju. Povremeno će vam poslužiti oglase, što napadačima donosi dodatni izvor prihoda.

Dosad su otkrivene bar tri srodne obitelji trojaniziranog adwarea za Android: Shuanet, Kemoge i Shudun. Zbirno gledano, infiltrirale su se u više od 20 tisuća aplikacija, među kojima je i Oktina za dvostupanjsku provjeru.

Najviše ih je dosad zabilježeno u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, kao i u drugim državama u kojima Android drži velik tržišni udio, poput Rusije, Brazila i Meksika.

Odgovori

Related Posts

Kako koristiti Google na Huawei uređajima? Gspace

Tijekom protekle tri godine postojalo je nekoliko opcija kako nabaviti aplikacije na Huawei pametnim

Punjenje Baterije
Kako treba puniti mobitel?

Ne morate čekati da se baterija isprazni. Nije dobro ni napuniti je do 100

Firewall Service malware na Android sustavu

FirewallService je malware na Android sustavu kojem je cilj da preuzima i instalira aplikacije bez